MisiekWAW, are you ready my boy? :diabelski_usmiech
Oświetlenie wnętrza w części tylnej (kombi)
Zwiń
X
-
Oświetlenie wnętrza w części tylnej (kombi)
Witam,
Ja z pytaniem do Szanownej Braci: czy lampki oświetlenia wnętrza auta, znajdujące się nad drzwiami pasażerów w tyłu, mogą zapalać się wraz z otwarciem drzwi? Czy może da się wymusić taką opcję w module komfortu?
Trochę ciemno tam pasażerom przy wsiadaniu....
pozdrawiam-= BXE Power =-
-
-
W OII już się zapalają . Jeśli jest tak jak napisał Marcinisko, to trzeba dołożyć zwykły przekaźnik z cewką na 12 V ( jakieś 5 PLN w samochodowym ). Cewkę przekaźnika podłączasz równolegle do żarówki w przedniej lampce, a styki przekaźnika do przełącznika w tylnej lampce. Jak włączy się przednia lampka to automatycznie złapie przekaźnik i zapali tylne lampki. Oczywiście zachowana zostaje funkcjonalność włącznika tylnych lampek a ich włączenie nie powoduje zapalania lampki z przodu...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez CzaderJa proponuje Ci prostsze rozwiazanie : podciagniecie kableka z tylnych lampek do przedniej i beda sie zaswiecac z przednia - jest to chyba optimum efekt/wlozona praca.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez noogiczy lampki oświetlenia wnętrza auta, znajdujące się nad drzwiami pasażerów w tyłu,A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Czader napisał/a:
Ja proponuje Ci prostsze rozwiazanie : podciagniecie kableka z tylnych lampek do przedniej i beda sie zaswiecac z przednia - jest to chyba optimum efekt/wlozona praca.
Tak, ale pod warunkiem, że przednia lampka nie jest wyposażona w opcję opóźnienia i powolnego gaszenia ( nie wiem czy w OI jest, czy nie )
A w którym momencie będą gasnąć tylne lampki gdy będą zasilone przez przekaźnik ? Od razu, czy po okresie opóźnienia, czy też z początkiem wygaszania ? Ciekawi mnie w które miejsce trzeba by się podpiąć konkretnie ?Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Re: Oświetlenie wnętrza w części tylnej (kombi)
Zamieszczone przez noogiWitam,
czy lampki oświetlenia wnętrza auta, znajdujące się nad drzwiami pasażerów w tyłu, mogą zapalać się wraz z otwarciem drzwi?.....Trochę ciemno tam pasażerom przy wsiadaniu....
W mojej koncepcji najbardziej skomplikowaną sprawą będzie zamontowanie włączniczka-"zwieracza" :lol: (zamontowanego szeregowo w obwodzie lampki), który w momencie otwarcia drzwi zamknie obwód. Włącznik nad drzwiani musiał by być cały czas w pozycji włączony, wtedy przy otwarciu drzwi mamy jasno, a przy zamknietych ciemno
Komentarz
-
-
Dodam tylko ,ze mozna zamontowac bardzo fajna lampke do octavi z wersji Taxi(srodek tylniej kanapy monowana na podsufitce) bardzo estetyczna i idealnie dopasowana! Amasz lampki oswietlenia drzwi z tyłu (takie czerwono białe) moze pod kabel od tych lampke sie podpiacnowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
półosie seryjne przebieg 273 tyś
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RomanSW OI przednia lampka ma funcję opóżnienia i powolnego gaszenia.
A w którym momencie będą gasnąć tylne lampki gdy będą zasilone przez przekaźnik ? Od razu, czy po okresie opóźnienia, czy też z początkiem wygaszania ? Ciekawi mnie w które miejsce trzeba by się podpiąć konkretnie ?
Co do podłączenia to tak jak napisałem wcześniej cewkę przekaźnika podpinasz równolegle do żarówki w przedniej lampce, a styki przekaźnika równolegle do styków ręcznego włącznika w lampce z tyłu.
A i jeszcze jedno, żeby mieć pełną separację obwodów przód /tył i nie martwić się o odpowiednie <czyli + do + a - do - > podłączenie kabli trzeba zastosować przekaźnik z oddzielnymi stykami cewki ( bo są też takie gdzie jeden koniec cewki jest wspólny z jednym stykiem ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
kula, coś takiego ?
Pasowało plug&play? Bo w skodzie lampka jest zaokrąglona, a w golfie prostokątna. Pasowało bez przeróbki (jakiegoś cięcia tapicerki)? A co z instalacją elektryczną? Też bez kombinacji? Bo przecież ori lampka nie jest sterowana przez otwarcie drzwi jak przednia.
Komentarz
-
Komentarz