Oświetlenie wnętrza w części tylnej (kombi)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marceli
    Classic
    • 2007
    • 23

MisiekWAW, are you ready my boy? :diabelski_usmiech
    Marceli
    ----------------------------------
    1: OCTAVIA II COMBI 1.6 MPI
    2. PT Cruiser 2.2 CRD Limited Edition
  • noogi
    Ambiente
    • 2006
    • 114
    • Octavia III combi (5E5)
    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Witam,

Ja z pytaniem do Szanownej Braci: czy lampki oświetlenia wnętrza auta, znajdujące się nad drzwiami pasażerów w tyłu, mogą zapalać się wraz z otwarciem drzwi? Czy może da się wymusić taką opcję w module komfortu?
    Trochę ciemno tam pasażerom przy wsiadaniu....

pozdrawiam
    -= BXE Power =-

Komentarz

• Marcinisko
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2006
      • 149

Te lampki nie są podłączone pod zaden czujnik. Tam jest kabelek + i -, a miedzy nimi włącznik z żaróweczką. Jeżeli w drzwiach zamontujesz włącznik-wylącznik stykowy i wepniesz go w obwod lampki-to tak.

Komentarz

• noogi
        Ambiente
        • 2006
        • 114
        • Octavia III combi (5E5)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Dzięki, jest to jakaś opcja...

pozdrawiam
        -= BXE Power =-

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

W OII już się zapalają . Jeśli jest tak jak napisał Marcinisko, to trzeba dołożyć zwykły przekaźnik z cewką na 12 V ( jakieś 5 PLN w samochodowym ). Cewkę przekaźnika podłączasz równolegle do żarówki w przedniej lampce, a styki przekaźnika do przełącznika w tylnej lampce. Jak włączy się przednia lampka to automatycznie złapie przekaźnik i zapali tylne lampki. Oczywiście zachowana zostaje funkcjonalność włącznika tylnych lampek a ich włączenie nie powoduje zapalania lampki z przodu...
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Czader
            Ambiente
            • 2005
            • 145

Ja proponuje Ci prostsze rozwiazanie : podciagniecie kableka z tylnych lampek do przedniej i beda sie zaswiecac z przednia - jest to chyba optimum efekt/wlozona praca.
            Czader

OCTA COMBI 2003 ALH

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

Zamieszczone przez Czader
              Ja proponuje Ci prostsze rozwiazanie : podciagniecie kableka z tylnych lampek do przedniej i beda sie zaswiecac z przednia - jest to chyba optimum efekt/wlozona praca.
              Tak, ale pod warunkiem, że przednia lampka nie jest wyposażona w opcję opóźnienia i powolnego gaszenia ( nie wiem czy w OI jest, czy nie ). Jeśli jest to podłączenie dodatkowych żarówek równolegle do przedniej może doprowadzić do przeciążenia układu sterującego światłem. Podłączenie przekaźnika praktycznie nic nie zmienia ( cewka pobiera ok. 1W ), a tylne lampki przez styk przekaźnika zasilane są ze swojego dotychczasowego "+". Jedyna "wada" rozwiązania z przekaźnikiem jest taka, że tylne lampki nie będą się płynnie ściemniać tak jak przednia, tylko po prostu zgasną...

Komentarz

• splawik
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1292

Zamieszczone przez noogi
                czy lampki oświetlenia wnętrza auta, znajdujące się nad drzwiami pasażerów w tyłu,
                To Wy macie lampki z tyłu?? Ale wypas. :szeroki_usmiech
                A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                -------------------------------------------------
                Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• RomanS
                  Elegance
                  • 2004
                  • 804

Zamieszczone przez kowal 2002
                  Czader napisał/a:

Tak, ale pod warunkiem, że przednia lampka nie jest wyposażona w opcję opóźnienia i powolnego gaszenia ( nie wiem czy w OI jest, czy nie )
                  W OI przednia lampka ma funcję opóżnienia i powolnego gaszenia.

A w którym momencie będą gasnąć tylne lampki gdy będą zasilone przez przekaźnik ? Od razu, czy po okresie opóźnienia, czy też z początkiem wygaszania ? Ciekawi mnie w które miejsce trzeba by się podpiąć konkretnie ?
                  Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Marcinisko
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 149

Re: Oświetlenie wnętrza w części tylnej (kombi)

Zamieszczone przez noogi
                    Witam,

czy lampki oświetlenia wnętrza auta, znajdujące się nad drzwiami pasażerów w tyłu, mogą zapalać się wraz z otwarciem drzwi?.....Trochę ciemno tam pasażerom przy wsiadaniu....
                    Z powyższego zrozumiałem, iż koledze chodzi o efekt oświetlenia przestrzeni wokół tylnej kanapy, w czasie otwarcia drzwi tylnych. IMO trochę dziwna wydaje mi się opcja, że jeżeli w nocy siedzimy w "zaciemnionym samochodzi" i wsiada pasażer z tyłu to włącza się całe wewnętrzne oświetlenie samochodu.

W mojej koncepcji najbardziej skomplikowaną sprawą będzie zamontowanie włączniczka-"zwieracza" :lol: (zamontowanego szeregowo w obwodzie lampki), który w momencie otwarcia drzwi zamknie obwód. Włącznik nad drzwiani musiał by być cały czas w pozycji włączony, wtedy przy otwarciu drzwi mamy jasno, a przy zamknietych ciemno

Komentarz

• rafalus
                      L&K
                      • 2005
                      • 1140
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Dodam tylko ,ze mozna zamontowac bardzo fajna lampke do octavi z wersji Taxi(srodek tylniej kanapy monowana na podsufitce) bardzo estetyczna i idealnie dopasowana! Amasz lampki oswietlenia drzwi z tyłu (takie czerwono białe) moze pod kabel od tych lampke sie podpiac
                      nowy cSIMC od Aliego
                      seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                      Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

Zamieszczone przez RomanS
                        W OI przednia lampka ma funcję opóżnienia i powolnego gaszenia.

A w którym momencie będą gasnąć tylne lampki gdy będą zasilone przez przekaźnik ? Od razu, czy po okresie opóźnienia, czy też z początkiem wygaszania ? Ciekawi mnie w które miejsce trzeba by się podpiąć konkretnie ?
                        Tylne lampki będą gasły w czasie ściemniania się przedniej lampki ( chodzi o to, że teoretycznie przekaźnik na 12 V "trzyma" również przy niższym napięciu np.: 8V-9V więc "puści" nie od razu jak zaczyna się ściemnienie, ale powiedzmy gdzieś w połowie ściemnienia się przedniej lampki ).
                        Co do podłączenia to tak jak napisałem wcześniej cewkę przekaźnika podpinasz równolegle do żarówki w przedniej lampce, a styki przekaźnika równolegle do styków ręcznego włącznika w lampce z tyłu.
                        A i jeszcze jedno, żeby mieć pełną separację obwodów przód /tył i nie martwić się o odpowiednie <czyli + do + a - do - > podłączenie kabli trzeba zastosować przekaźnik z oddzielnymi stykami cewki ( bo są też takie gdzie jeden koniec cewki jest wspólny z jednym stykiem ).

Komentarz

• RomanS
                          Elegance
                          • 2004
                          • 804

kowal 2002, dzieki ! wszystko jasne. Podoba mi się Twoja koncepcja
                          Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• kula
                            Classic
                            • 2006
                            • 14

Ja zamontowalem od golfaIV w orginalne miejsca, podlaczone pod przewody od przedniej lampki i wszystko chodzi jak malina, dzialaja na dzwi, mozna wlaczyc je osobno lub wylaczyc zupelnie, sciemniaja sie jak przednia

Komentarz

• tompol
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 410

kula, coś takiego ?

Pasowało plug&play? Bo w skodzie lampka jest zaokrąglona, a w golfie prostokątna. Pasowało bez przeróbki (jakiegoś cięcia tapicerki)? A co z instalacją elektryczną? Też bez kombinacji? Bo przecież ori lampka nie jest sterowana przez otwarcie drzwi jak przednia.
                              srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

Pracuję...